Matlagninskurser & UPPLEVELSER

Häng med spännande kurser med utematlagning, bushcraft och friluftsliv i centrum!

Under året kommer vi att arrangera en rad spännande kurser med inslag av matlagning över öppen eld, bushcraft, vildplockat och andra trevliga aktiviteter. Många kurser sker i samarbete med olika samarbetspartners inom naturturism och friluftsliv. Kurserna kommer att hållas i olika delar av landet och varierar i omfattning och längd. Med tanke på rådande situation anpassar vi aktiviteterna enligt rådande läge och restriktioner. Bokningen görs i bokningsprogrammet VisitNorth. Där finns också mer information om kursen.

Äventyrshelg hos Ramoa Adventure Village

11-13 Juni 2021 

Häng med på en spännande äventyrshelg med utemat, eld och vatten i fokus! Denna helg syftar till att berika ditt friluftsliv genom nya upplevelser och inspiration på både land och vatten. Utekocken Elle Nikishkova från Elles Utemat guidar dig genom olika matlagningstekniker över öppen eld och delar med sig av sin kunskap om utematlagning. Tillsammans lär vi oss att plocka vilda ätliga växter i skogen samt göra upp eld i naturen. Du får lära sig att tända eld med tändstål, tillverka fjäderstickor, baka i fältugn och mycket mer. Under helgen får deltagarna utforska platsens vackra natur från kanot eller kajak samt prova på fiskelyckan i Klockesjöns glittrande vatten under ledning av Jan Evansson från Ramoa. På kvällen slappnar vi av i vedeldade badtunnor och bastu efter ett härligt kvällsdopp i sjön.

Boende

Kursdeltagarna bor i en stor tältkåta eller i ett hammockhus på Ramoa Adventure Village. Liggunderlag och sovsäck finns på plats. Vid önskemål om boende i stuga, kan boendet uppgraderas för en extra kostnad direkt hos Ramoa Adventure Village (förutsatt att lediga stugor finns).

Faciliteter

Utematlagning och genomgångar sker under tak utomhus.

Badtunna, bastu, dusch och toaletter finns i vårt camp.

Intill vårt camp finns badbrygga och kanoter och kajaker.

Tältkåta och hammockhus finns i vårt camp

Covid-anpassning

Med tanke på rådande situation har vi planerat boendet och inkvarteringen av deltagarna enligt rekommendationer. Ytterligare anpassning kan genomföras när vi vet mer om läget under maj 2021.

Generösa avbokningsvillkor erbjuds med tanke på rådande situation.

 

Pris: 3990kr pp
Datum: 11-13/6

Vårvinter på Fulufjället 

Är du sugen på att uppleva Fulufjället på våren? Då ska du hänga med på vår äventyrshelg 23-25 april! Det här är den bästa tiden att uppleva denna magiska plats med soliga dagar, öppna vyer, isfiske, skidåkning och såklart en massa spännande utematlagning i Corona-anpassad miljö.

Under helgen får du upptäcka Fulufjället på skidor eller snöskor, prova på att fiska röding, lära dig olika matlagningstekniker över öppen eld, göra upp eld med naturens material och mer. Vi besöker ett av Sveriges högsta vattenfall samt det älsdsta trädet Old Tjikko. På kvällen slappnar vi av i vedäldad bastu och spanar på den fantastiska stjärnhimmeln över fjället.

Boende och faciliteter

Vi bor i storstugan vid Rösjöstugorna där det finns flera sovrum (2-4 bäddar). I stugan finns kök och el. Toalett finns i en närliggande byggnad. Vatten hämtar vi i bäcken bredvid stugorna. På kvällen vankas det vedeldad bastu och ett uppfriskande dopp för de modiga!

Pris: 4400kr pp

Datum: 23-25 april

Ätliga växter i vikingarnas fotspår

16 och 18 maj 2021 

Nässlor, violer, älgört och granskott. Förr i tiden var skogen folkets viktiga skafferi där man plockade växter, örter och bär till både mat och medicin, en kunskap som idag tyvärr har fallit i glömska. Massor av näringsämnen, vitaminer och mineraler finns lagrade i olika växter i vår omedelbara närhet, tillgängliga till alla som har kunskapen om dessa. Under denna exklusiva halvdagstur får du uppleva historien bakom Nåntuna dess nyttoxäxter, växtmagi och folktro i en vacker miljö bland Upplands största ekar. Tillsammans plockar vi välsmakande ingredienser från skogen och tillagar en måltid över öppen eld till berättelser om storslagna begravningar och rika offergåvor till fornnordiska gudar. 

Turen börjar med en vandring genom det vackert blommande Nåntuna Lund kantat av hassel och ek. Jonathan Olsson från Sweden History Tours tar oss genom området med spännande berättelser om begravningsritualer, Ulltuna och Nåntunas forntid, naturnära seder samt växtmagi och folktro. Hur levde människorna här för 1000 år sedan och vilket intresse hade Linné i Nåntuna Lund under 1700-talet? Tillsammans upptäcker vi ett 2000-årigt gravfält och vad det kan säga om de som en gång bodde där. Hör om det som döljer sig bakom namnet Nåntuna, en mångfasetterad plats i vikingarnas fotspår. 

Vi fikar under de ståtliga ekarna och fortsätter vår upptäcktsfärd på jakt efter ätliga växter. Elle från Elles Utemat guidar oss bland smaker och vilda delikatesser i skog och mark. Vi smakar oss igenom en rad spännande växter och det som vi idag kallar för ogräs för att fylla våra korgar med godsaker som vi senare ska använda i tillagningen av kvällens måltid.

Efter vandringen är det dags att tända en eld i vårt camp och påbörja matlagningen. Vi integrerar vår skörd i en välsmakande middag som vi avnjuter tillsammans i den historiska miljön. Kvällen avslutas med en kåsa skogsté i skymningen.

Passa på att skapa ett speciellt minne med denna hållbara tur med fokus på historia och vildplockad mat. Vi använder närproducerade och svenska råvaror i matlagningen. Du kan ta dig till platsen med kollektivtrafik, endast 20 minuter från centrala Uppsala. 

Pris: 1150 kr pp
Datum: 16 och 18 maj

Sociala medier

Kontakt

Telefon

+46(0)73-151 06 06

Mail

info@ellesutemat.se

Hör gärna av dig!