Matlagninskurser & UPPLEVELSER

Häng med spännande kurser med utematlagning, bushcraft och friluftsliv i centrum!

Under året kommer vi att arrangera en rad spännande kurser med inslag av matlagning över öppen eld, bushcraft, vildplockat och andra trevliga aktiviteter. Många kurser sker i samarbete med olika samarbetspartners inom naturturism och friluftsliv. Kurserna kommer att hållas i olika delar av landet och varierar i omfattning och längd. Med tanke på rådande situation anpassar vi aktiviteterna enligt rådande läge och restriktioner. Bokningen görs i bokningsprogrammet VisitNorth. Där finns också mer information om kursen.

Vildmarkskväll med Elles Utemat i Camp Häckeberga

OBS! KURS FLYTTAD TILL 4-5 juni 2021 

Nära naturupplevelse mitt i vardagen med Elles Utemat i Camp Häckeberga.

Välkommen att spendera en härlig eftermiddag, kväll, natt och morgon med Elles Utemat hos Äventyr.se i Skåne. Vårt camp ligger avskilt på en halvö i Häckebergasjön och är en perfekt vardagsget-away och ett Corona-säkert äventyr utomhus. 

Är du sugen på att lära dig känna igen de vanligaste ätliga växterna i naturen och få inspiration om tillagning av dessa över öppen eld? Då ska du hänga med oss på en spännande jakt efter vårens primörer runt Camp Häckeberga. Upplev smak och intressanta berättelser om växternas historia och användbarhet. Vi går på en promenad och plockar olika växter, därefter tillagar vi en god måltid med vår skörd. Elle lär deltagarna att göra ett gott kaffe över öppen eld och vi avslutar kvällen med badtunnebad, prat runt lägerelden i solnedgången.

Övernattning sker i en stor öppen tältkåta eller utomhus i hängmatta med regnskydd eller i eget tält. Vi lånar ut sovsäckar och tjocka luftmadrasser till de som inte har egna med sig.

På morgonen tänder vi eldarna i gryningen och det bjuds på English breakfast över öppen eld och nybakat hällbröd. Vildmarksbadet är fortfarande varmt för de som vill njuta en unik morgonupplevelse i sällskap av soluppgången över sjön.

Vi håller så klart avstånd och vi har mycket plats att röra oss på. Är vädret emot oss umgås vi i en stor tältkåta med öppna väggar och en värmande eld.

 

Tidschema: 

Fredag 4 juni

15.30- 16.30 Ankomst camp Häckeberga

16.30 Välkomna!

Kaffe och fika serveras i camp.

17.00 – 18.00 Växtvandring

Vi lär oss de vanligaste ätliga växterna och plockar ihop olika godsaker till middagen

19.00 Tillagning av middag

Vi använder vår skörd i en god måltid över öppen eld och avslutar med kokkaffe

21.00 Badtunna och häng kring lägerelden

23.00 God natt

 

Lördag 5 juni

05.30 Naturen vaknar till liv

Möjlighet till morgonbad i tunnan

07.00 Tillagning av frukost

09.00 Tack och adjö!

 

Detta ingår:

Växtvandring

Middag över öppen eld

Kokkaffe-workshop

Badtunna

Övernattning i tält (liggunderlag och sovsäck finns att låna)

English breakfast 

 

Tänk på: 

Ta med egen vattenflaska

Ta med kläder efter väder och bekväma skor

Max antal deltagare 12p, minsta antal deltagare för att eventet skall bli av 5p.

Meddela ev allergier eller ev rörelsehinder som kan vara bra att veta om.

 

Bra att veta:

I vårt camp finns handtvätt med tvål, handsprit samt mulltoa.

Vi sover max 8p i en öppen luftig tältkåta, eller under bar himmel i hängmatta, på renskinn eller i eget tält.

Egen parkering finns 300m från camp.

Badtunnan rymmer vanligen 14 personer, men vi begränsar användningen till max 5 personer samtidigt.

 

Pris: 1599 kr pp

Vilda ätliga växter kring Villa Baro, Åtvidaberg

6 Maj 2021 

Välkomna på en spännande kurs på temat vilda ätliga växter runt Villa Baro och Bysjön!

Innan supermarkets och apotek kom till använde människan naturen som sitt skafferi både vad gäller anskaffandet av mat och medicin. Skogen och ängarna är fulla av ätliga godsaker som sprudlar av vitaminer och andra viktiga näringsämnen. Tyvärr har kunskapen om dessa fallit i glömska och vi har kommit allt längre ifrån en naturlig hushållning i symbios med närliggande natur och dess resurser.

Under denna kurs kommer Du få lära dig känna igen, plocka och smaka på de vanligaste ätliga växterna kring Villa Baro och Bysjön. Efter en kulinarisk vandring i skog och mark gör vi upp eld på en fin plats och tillagar vår skörd på olika sätt för att lära känna växternas smaker och få inspiration till spännande matlagning med vilda växter. 

Denna kurs är anpassad för nybörjare och vi kommer att promenera en kortare sträcka i enkel terräng.

 

Tidsplan:

16.30 

Vi möts upp utanför Villa Baros reception och ger oss ut på en vandring. Vi kommer inte gå särskilt långt, men vi kommer att stanna ofta för att smaka och plocka olika växter.

18.00 

Vid vårt camp tänder vi en eld och påbörjar matlagningen. Vi kokar kaffe och fikar samt smakar på olika växter i tillagad form. På menyn står bla en krämig grön pesto och friterade godsaker.

20.30 Vi avrundar kvällen. Tack och adjö!

 

Tänk på:

Att ta med bekväma kläder och skor att gå i samt kläder efter väder.

Att det inte finns någon toalett i skogen, utan vi lånar toa på Villa Baro innan avgång och efter kurs.

Att ta med vatten att dricka

Boende:

Vill du bo över på vackra Villa Baro efter kursen? Surfa in på Villabaro.se där finns ett erbjudande för den som bokar kursen genom deras hemsida.

 

 

Pris: 799 kr pp

Ätliga växter i vikingarnas fotspår

18 maj 2021 

Nässlor, violer, älgört och granskott. Förr i tiden var skogen folkets viktiga skafferi där man plockade växter, örter och bär till både mat och medicin, en kunskap som idag tyvärr har fallit i glömska. Massor av näringsämnen, vitaminer och mineraler finns lagrade i olika växter i vår omedelbara närhet, tillgängliga till alla som har kunskapen om dessa. Under denna exklusiva halvdagstur får du uppleva historien bakom Nåntuna dess nyttoxäxter, växtmagi och folktro i en vacker miljö bland Upplands största ekar. Tillsammans plockar vi välsmakande ingredienser från skogen och tillagar en måltid över öppen eld till berättelser om storslagna begravningar och rika offergåvor till fornnordiska gudar. 

Turen börjar med en vandring genom det vackert blommande Nåntuna Lund kantat av hassel och ek. Jonathan Olsson från Sweden History Tours tar oss genom området med spännande berättelser om begravningsritualer, Ulltuna och Nåntunas forntid, naturnära seder samt växtmagi och folktro. Hur levde människorna här för 1000 år sedan och vilket intresse hade Linné i Nåntuna Lund under 1700-talet? Tillsammans upptäcker vi ett 2000-årigt gravfält och vad det kan säga om de som en gång bodde där. Hör om det som döljer sig bakom namnet Nåntuna, en mångfasetterad plats i vikingarnas fotspår. 

Vi fikar under de ståtliga ekarna och fortsätter vår upptäcktsfärd på jakt efter ätliga växter. Elle från Elles Utemat guidar oss bland smaker och vilda delikatesser i skog och mark. Vi smakar oss igenom en rad spännande växter och det som vi idag kallar för ogräs för att fylla våra korgar med godsaker som vi senare ska använda i tillagningen av kvällens måltid.

Efter vandringen är det dags att tända en eld i vårt camp och påbörja matlagningen. Vi integrerar vår skörd i en välsmakande middag som vi avnjuter tillsammans i den historiska miljön. Kvällen avslutas med en kåsa skogsté i skymningen.

Passa på att skapa ett speciellt minne med denna hållbara tur med fokus på historia och vildplockad mat. Vi använder närproducerade och svenska råvaror i matlagningen. Du kan ta dig till platsen med kollektivtrafik, endast 20 minuter från centrala Uppsala. 

Pris: 1150 kr pp
Datum: 18 maj

Äventyrshelg hos Ramoa Adventure Village

11-13 Juni 2021 

Häng med på en spännande äventyrshelg med utemat, eld och vatten i fokus! Denna helg syftar till att berika ditt friluftsliv genom nya upplevelser och inspiration på både land och vatten. Utekocken Elle Nikishkova från Elles Utemat guidar dig genom olika matlagningstekniker över öppen eld och delar med sig av sin kunskap om utematlagning. Tillsammans lär vi oss att plocka vilda ätliga växter i skogen samt göra upp eld i naturen. Du får lära sig att tända eld med tändstål, tillverka fjäderstickor, baka i fältugn och mycket mer. Under helgen får deltagarna utforska platsens vackra natur från kanot eller kajak samt prova på fiskelyckan i Klockesjöns glittrande vatten under ledning av Jan Evansson från Ramoa. På kvällen slappnar vi av i vedeldade badtunnor och bastu efter ett härligt kvällsdopp i sjön.

Boende

Kursdeltagarna bor i en stor tältkåta eller i ett hammockhus på Ramoa Adventure Village. Liggunderlag och sovsäck finns på plats. Vid önskemål om boende i stuga, kan boendet uppgraderas för en extra kostnad direkt hos Ramoa Adventure Village (förutsatt att lediga stugor finns).

Faciliteter

Utematlagning och genomgångar sker under tak utomhus.

Badtunna, bastu, dusch och toaletter finns i vårt camp.

Intill vårt camp finns badbrygga och kanoter och kajaker.

Tältkåta och hammockhus finns i vårt camp

Covid-anpassning

Med tanke på rådande situation har vi planerat boendet och inkvarteringen av deltagarna enligt rekommendationer. Ytterligare anpassning kan genomföras när vi vet mer om läget under maj 2021.

Generösa avbokningsvillkor erbjuds med tanke på rådande situation.

 

Pris: 3990kr pp
Datum: 11-13/6

Sociala medier

Kontakt

Telefon

+46(0)73-151 06 06

Mail

info@ellesutemat.se

Hör gärna av dig!